Lieneke Dijkzeul
home
Romans
Kinderboeken
Biografie
Contact
Nieuws
Zoeken
Links


Recensies Koude lente

GPD

Magnifieke leeservaring *****

'Dat ze verdienstelijk kinderboeken kan schrijven, wisten we: ze heeft er al meer dan vijftig gepubliceerd. Maar vorig jaar verraste Lieneke Dijkzeul (1950) ook aangenaam met haar thrillerdebuut De stille zonde, dat vooral imponeerde door geraffineerd uitgewerkte personages en een ragfijne stijl. Nu haar tweede thriller, Koude lente, is verschenen, rijst de vraag: kan Dijkzeul de hooggespannen verwachtingen waarmaken?
Het antwoord is een duidelijk 'ja'. Sterker nog, met het formidabele Koude lente heeft ze een flinke stap voorwaarts gemaakt. Schreef ze in De stille zonde nog een aantal pagina's te ver door, in Koude lente gaat haar uitmuntende stilistisch vermogen gepaard met een intelligent en op de millimeter afgehecht spannend verhaal.
Ook in deze tweede thriller moeten inspecteur Paul Vegter en zijn politieteam weer flink aan de bak. Een aparte man, die Vegter. Zijn voorliefde voor pianosonates van Chopin, zijn gedachten aan Mahlers Kindertotenlieder bij de begrafenis van een meisje en het feit dat hij het juiste aantal spelfouten in een dreigbrief ziet, maken van hem een politieman van bijkans buitenaardse proporties.
Toch krijgt hij met een uiterst aardse zaak te maken: de moord op een zesjarig meisje. Haar lichaam wordt aangetroffen in de struiken van een park. Het fietsje dat ze voor haar verjaardag heeft gekregen, ligt verderop op het pad. Een oudere buurman van het meisje wordt enkele dagen later in zijn flat ernstig gemolesteerd door een jeugdbende: niet alleen loopt hij zware verwondingen op, zijn trots, een houten scheepsmodel, wordt evenmin gespaard. En dan is er nog die slungelige, kansloze, pukkelige puber die van alles in het werk stelt om aansluiting te krijgen bij die jeugdbende. Je voelt aan je water dat al deze verhaallijntjes met elkaar te maken hebben, maar pas echt aan het einde worden die door Dijkzeul vakkundig aan elkaar geknoopt.
Wat Koude lente zo'n magnifieke leeservaring maakt, is de uitzonderlijke stijl van Dijkzeul. Alleen al de zin over joggers die met vermoeide, afgetrainde gezichten een verleden achternarenden dat niet meer in te halen was, blijf je herlezen. Ze laat de lezer kennismaken met vergeten woorden: ze noemt een paard damsteeg. Later laat ze Vegter in het woordenboek opzoeken wat dat betekent. Haar observaties zijn treffend en soms ook hilarisch. Ze beschrijft een vrouw in een vuurrode coltrui die haar laaghangende borsten onflatteus accentueert en laat Vegter daarop denken aan een bepaling in de voorwaarden van zijn ziektekostenverzekering: als de tepel zich bevindt ter hoogte van de elleboog, dan komt men in aanmerking voor borstcorrectie. Wat zal haar redacteur een plezier hebben gehad, toen hij of zij haar manuscript onder ogen kreeg.
Stuk voor stuk wekt Dijkzeul personages nauwgezet tot leven: de weduwnaar Vegter die voor zijn gemoedsrust een huis op het platteland koopt, zijn stugge collega Talsma wiens vrouw aan de chemokuur is, de puber met zijn alcoholische moeder, de buschauffeur die kinderen naar de sporthal vervoert, de allochtone uitbater van een snackbar.
Met Koude lente heeft Lieneke Dijkzeul duidelijk gemaakt dat zij een grote aanwinst is voor het gilde van thrillerschrijvers. Ze steekt ver uit boven de andere misdaadauteurs uit de stal van uitgeverij Anthos. Haar boeken hebben dat malle stempel 'literaire thriller' niet nodig. De naam Lieneke Dijkzeul alleen is al genoeg.'

Peter Kuijt, GPD 31-10-'07

spacer

misdaadromans.nl

Een spannend en aangrijpend boek van Nederlandse bodem.***** 
 

'Een klein meisje wordt gevonden in een park. Ze is vermoord. Inspecteur Paul Vegter en zijn politiemensen staan voor de opgave dit misdrijf op te lossen. Een oude man wordt ernstig mishandeld. Is er verband met de moord op het kleine meisje? Dan is er nog een eenzame jongen. Hij heeft het niet getroffen met zichzelf en zijn ouders en zoekt wanhopig aansluiting bij een groep criminele jongeren. Hij wringt zich in allerlei bochten maar vriendschap kun je niet kopen en aansluiting dwing je niet af. Het is een koude lente, deze lente.
Koude lente is de tweede misdaadroman van Lieneke Dijkzeul. Ze is een ervaren schrijfster want ze schreef meer dan vijftig kinderboeken. Deze ervaring is duidelijk merkbaar. Na lezing van Koude lente past de constatering dat hier een doorgewinterde schrijfster aan het woord is die met veel kennis en kunde personages gestalte geeft, spanning aanbrengt en de lezer weet te beroeren. Want het boek hakt er stevig in.
Koude lente is een boek dat dwingt tot verder lezen. Maar er is meer. De auteur weet de lezer herhaaldelijk te raken. Soms door gewelddadige scènes die schokkend zijn, soms door passages die ontroeren. Maar vooral door de prachtige, sfeervolle en doeltreffende schrijfstijl. Lieneke Dijkzeul brengt nuanceringen aan waardoor personages en situaties extra kleur krijgen. 
De schrijfster heeft veel aandacht voor het kleine. Maar ook de huidige Nederlandse samenleving komt voorbij. Bijvoorbeeld in de vorm van een portret van een allochtone winkelier, de mechanismes binnen jeugdbendes of de perspectiefloosheid van het leven binnen een liefdeloos gezin. Ik herinnerde me een uitspraak uit de pedagogiek. Hij luidt als volgt: ‘Ieder mens heeft recht op een persoon die van hem of haar houdt.’ De jongen uit het verhaal zou je dit toewensen.     
De politiemensen krijgen steeds meer gestalte. Paul Vegter maakt gedurende het boek een ontwikkeling door. Na het verlies van zijn vrouw krabbelt hij langzaam overeind en krijgt meer zin in iets nieuws. Dit wordt symbolisch verwoord door de sloop van het oude en het zorgvuldig opbouwen van het nieuwe op oude fundamenten. 
Koude lente is een rijk boek met veel interessante thema’s die meer of minder expliciet naar voren komen. Zoals de eenzaamheid die zich kan aandienen tijdens het samenleven met een ernstig zieke partner. Of de nauwe verwantschap tussen angst en agressie. Of de werking van machtsmechanismen tussen mensen.
De hoofdpersoon die de meeste indruk maakt is de eenzame jongen. Samen met zijn alcoholische moeder woont hij in een aftandse flat en slijt zijn dagen. Soms gloort er enige hoop die vervolgens weer de bodem ingeslagen wordt. Het uitzichtloze leven van deze jongen, zijn onvermogen en de liefdeloosheid van zijn bestaan maken grote indruk en stemmen tot nadenken. 
Hulde voor Lieneke Dijkzeul die een bijzonder intelligente en aangrijpende misdaadroman heeft afgeleverd. Koude lente is : spannend, ontroerend,  realistisch en bovenal: prachtig  geschreven door een ervaren vakvrouw die schrijft met compassie.'
 
Ine Jacet,
www.misdaadromans.nl oktober 2007